Sju typer av film till hemsidan som får din sajt att stå ut och locka till sig kunder som konverterar. Här är listan med förklaringar av de olika typerna av film som är bra att ha på hemsidan.
Funderar du på film på hemsidan? Om det är bra? Vilka typer av film man kan använda? Vilka typ av video att prioritera till sajten? Ska man göra det själv? Ska man anlita ett professionellt produktionsbolag?
Den här texten ger svar på några av dina frågor.
Att använda film på hemsidan ska ske med en tydlig strategisk tanke. Jag rekommenderar starkt att du läser den här artikeln om strategi runt film på hemsida för att få bästa helheten.
Nedan är de sju viktigaste typerna av film till ditt företags hemsida:
- Branded content
- Aspirational film
- Produktfilmer
- Demos / tutorials
- Case studies / testimonials
- Presentationsfilm av företaget
- Företagsdokumentär / Historisk film om företaget
Ovan filmer är grovt strukturerade enligt en kundresa. Från lägst ut och långt ifrån köp till längst in och köpredo. De olika filmerna på en sajt ska ha ett strategiskt syfte och gärna hjälpa besökaren vidare på sin kundresa.
Kundresan centralt för film på hemsidan
Kundresan och medvetenhetstunneln är centralt i att skapa en bra filmstrategi och för den delen, en bra marknadsföring och säljstrategi för digitala medier. Du kan läs mer om kundresan här och medvetenhetstunneln här.
Finns det någon prioriteringsordning på filmerna? En turordning? Någon man ska göra för det andra?
Ja, det gör det. Det återkommer jag till.
Film till hemsidan – de sju typerna
Här följer en fördjupande förklaring av de olika typerna av film som fungerar på i princip vilken hemsida som helst:
Branded content
Längd: Kan vara vilken längd som helst
Plats: Blogginlägg – eller var som helst.
Framgång: Tittlängd (engagemang).
Produktionsnivå: Kan vara vilken nivå som helst som företaget vill associera sig med.
Branded content-filmer har ett övergripande syfte: att skapa innehåll som intresserar era potentiella kunder. Filmerna har ingenting att göra med ert erbjudande eller företag. Möjligtvis kan produktplacering förekomma i filmerna, men det är storyn om ert gemensamma intresse som står i centrum.
Renoveringsprogram finansierade av Bauhaus. Matlagningsprogram finansierade av Ica. Friluftsfilmer finansierade av North Face också vidare.
Branded content är en form av sponsring av film utan att synas i den. Det kan visas överallt från tv-kanaler och Youtube till blogginlägg på din hemsida.
Beroende på budget går branded content att göra hur stort och omfattande som helst.
Exempel på branded content film till hemsidan
Det finns precis hur många exempel som helst. I det här fallet använder vi en egen produktion. Nämligen filmen om hummerfiske, hur det går till och vilka regler som faktiskt gäller för att fånga hummer.
Målgruppen är alla som är intresserad av hummer och att de ska lära sig mer. Filmen avslutas förvisso med lite produktplacering, men restaurangen som serverar nyfångade humrar har ingenting med storyn i filmen att göra.
Ni kan läsa mer om inspelningen av filmen här.
Aspirational film
Längd: 1-3 minuter
Plats: Produktsidor
Framgång: Konverteringsgrad.
Produktionsnivå: Mellan
Uttrycket aspirational identity kommer från storytelling. Det är vad huvudkaraktären i storyn vill uppnå. Den bättre versionen av sig själv. Killen vill ha tjejen i den romantiska komedin. Hjälten vill rädda världen från det onda i actionfilmen. Och så vidare.
Aspirational identity är drivkraften i bra storytelling.
Genom att göra era potentiella kunder till huvudrollsinnehavare i era filmer och beröra deras aspirational identity kan ni aktivera era kunder hjärta och få dem att se problemet dom har och vad er lösning på deras problem är.
Den här filmen förklarar vem du kan vara och hur du skulle kunna känna då. Den tar sin utgångspunkt i ditt problem, men talar inte om exakt vad den gör för att lösa problemet (det gör produkt videon) utan hur du skulle känna och må efter du använder vår produkt / tjänst.
Ett typexempel kan vara gymkedjan som kommunicerar hur bra du mår om du tränar regelbundet.
En bra aspirational film triggar igång tankarna och fantasin hos den potentiella köparen. Och gör den nyfiken på HUR lösningen ser ut.
Exempel på varumärkesbyggande film till hemsidan
Produktfilmer
Längd: 1-3 minuter
Plats: Produktsidor
Framgång: Konverteringsgrad.
Produktionsnivå: Mellan
96% av alla som handlar något för första gången har titta på en produktvideo.
Det är en smått sensationell siffra – övergödd med möjligheter för dig och ditt företag.
En bra produktfilmer förklarar hur varumärket hjälper kunden med sitt problem. Vilka egenskaper produkten har. Det är inte reklamfilmer med tydliga köpsignaler. Istället fokuserar produktfilmer mer på att tydliggöra egenskaper med produkten / tjänsten som möter kundens problem.
En produktfilm förklarar VAD ni gör för att hjälpa kunden med kundens problem. Demos / Tutorials förklarar HUR ni gör det.
Om vi fortsätter med gymkedjan: de här filmerna berättar vad du ska träna för att bli den du kan vara (Vill du gå ner i vikt? Bli starkare? Få bättre kondition? Alla är olika ”produkter” som ett gym erbjuder).
Exempel på produktfilm till hemsidan
Demos / tutorials
Längd: 3-10 minuter.
Plats: Supportsida, Blogginlägg.
Framgång: Engagemang.
Produktionsnivå: Låg
Filmer som visar hur man använder en produkt eller tjänst. Det viktiga här är att jag som tittare steg för steg kan följa med i hur man använder produkten eller tjänsten. Det här materialet hittar man ofta på Youtube. Men det ska också finnas på era hjälp /supportsidor och kanske också som blogginlägg.
Mer av gymexemplet: så här utför du övningarna. Så här ska du träna.
Låg produktionsnivå på demos / tutorials
Ingen bryr sig om kvalitén på demos / tutorials så länge de uppfyller de fundamentala kraven på filmproduktion (bland annat stadiga bilder och anständigt ljud). Det viktiga är att man ser och förstår vad som händer i filmen.
Kan i princip spelas in med en bra mobiltelefon och en stabilisator så länge ljudet är bra. Filmerna kan förstärkas med enkla animeringar.
Exempel på demos / tutorials
Case studies / testimonials
Längd: Kort. 30 sek – 2 minuter.
Plats: Produktsidorna, eventuellt blogginlägg
Framgång: Hur många som tittar jämfört med inte tittar.
Produktionsnivå: Låg
93% av konsumenter läser reviews och påverkas av dem.
67% påverkas av video-testimonals på ett företags sajt.
80% ökar konverteringen när du använder video testimonials på din sajt istället för skriftliga recensioner.
När du förstår att du behöver en produkt / tjänst och vet hur den fungerar är den stora frågan: hur bra är den? För det finns fallstudier (case studies) och testimonials.
Konsumenter älskar – absolut älskar – reviews. Statistiken är brutalt överlägsen när det gäller vad vi som konsumenter litar på inom marknadsföring. Allra bäst är recensioner när dom är på en oberoende sajt, men även testimonials på egen sajt är bra.
- 93% av konsumenter läser reviews och påverkas av dem.
- 67% påverkas av video-testimonals på ett företags sajt.
- Och sist men inte minst: konverteringen ökar med 80% när du använder video testimonials på din sajt istället för skriftliga recensioner.
Det fina i det hela: testimonials och fallstudier behöver inte vara extremt genomarbetade. Tvärtom kan en överarbetad testimonial-video se ”tillrättalagd” ut. Beroende på vad du säljer kan en enklare professionell produktion men även att bara filma med mobilen. Faktum är att ett inspelat ett zoom-samtal som du bearbetar lite efteråt fungerar utmärkt.
Precis som i demo-filmerna är innehållet och vad som faktiskt sägs överlägset viktigast.
Presentationsfilm av företaget
Längd: 2-4 minuter.
Plats: Om oss – helst på egen undersida.
Framgång: Tittlängd (engagemang).
Produktionsnivå: Hög
En film som berättar varför de anställda studsar upp ur sängen på morgonen för att åka på jobbet. Den berättar vad företaget gör och varför. Hur det förändrar världen. Vad värderingarna är och vad företaget står för.
Jag skrev nyligen en annan artikel om digital marknadsföring och att i USA förväntar sig nästan fyra av fem konsumenter att företag ska göra mer än bara tjäna pengar; att det har ett samhällsansvar och en skyldighet att bidra till att göra världen bättre. Den ännu mer intressanta siffran var att 66% kan tänka sig att byta produkt till ett företag som står för någonting (läs den här).
Det här är alltså huvudsyftet med presentationsfilmen: att berätta vad ni gör och vad ni står för.
Hög produktionsnivå på företagsfilmen
Med bra planering spelar man in företagsfilmen samtidigt med företagsdokumentären (se nedan). Båda filmerna ska förmedla samma professionella känsla. Att göra båda produktionerna samtidigt sänker den totala produktionskostnaden per minuter (PCPM).
Bonus: Den här filmen går med fördel att använda i montern på mässor eller vid nyrekryteringar för locka nya talanger (Företagsdokumentären visar ni vi onboardingen när de börjat jobba hos er).
Företagsdokumentär / Historisk film om företaget
Längd: Så lång som den behöver vara.
Plats: Om oss – helst på egen undersida.
Framgång: Tittlängd (engagemang).
Produktionsnivå: Hög
En företagsdokumentär gör största nytta som affärsdrivande när det är stora köp / investeringar. Alltså när beslutsprocessen är relativt lång och alternativen för kund är många och skillnaden relativt små. Är affären mindre fungerar företagsdokumentären som varumärkesbyggande.
Vi människor tar till oss stories bättre än någon annan kommunikation. Berättar ni storyn om ert företag på rätt sätt, och verkligen når hjärtat hos den presumtiva kunden är sannolikheten liten att han inte väljer er när han har sett filmen.
Det handlar om fundamental psykologi. Varför gå över ån efter vatten?
Hög produktionsnivå på företagsdokumentärer
Att producera en företagsdokumentär är i princip en engångskostnad (med uppdateringar över tid). Då livslängden är lång är det viktigt att kvalitén på filmen överensstämmer med företagets varumärkesvärderingar. Är vi ett bolag som jobbar med kvalité? Eller står vi för något annat?
Produktionen av en företagsdokumentär rekommenderar jag er att lägga ut på ett produktionsbolag. Det är en viktig film i slutet av kundresan som rätt använt och producerat kan generera mycket pengar över lång tid. Över tid räknar investeringen hem sig.
(Jag har skrivit mer om affärsnyttan med en företagsdokumentär tidigare. Läs gärna det här).
Film till hemsidan – prioriteringsordning
Det är många olika typer av film till er hemsida som vi går igenom här. Filmer med olika budgetar och utmaningar att göra. Hur ska man prioritera? Vad är viktigast?
Min åsikt är att företag ska prioritera filmerna i den omvända ordning som jag listade dom.
Anledningen är enkel: jag listade dom grovt enligt köpresan. Ju längre ner på listan du kommer, desto närmare köp är kunden. Därför är en konverterande film längst in i säljtunneln det som direkt skapar avkastning. Det är din lägst hängande frukt. De presumtiva kunderna som är redo att göra affär, men bara behöver en liten puff till i rätt riktning för att välja ditt bolag.
Prioriteringen baserad på storybranding
Prioriteringen ovan är baserad på grundkonceptet i storybranding, nämligen att sätta kunden och dennes problem i centrum. En förlängning på kundresan är att det är först när kunden i princip bestämt sig för att köpa och väljer mellan olika leverantörer som företaget är viktigt. Att då särskilja sig från konkurrenterna genom att på ett sympatiskt sätt prata om företaget, företagets historia och dess värderingar spelar roll i det läget. Inte sällan en avgörande roll.
Som företagare får du inte mer lågt hängande frukter än personer som är redo att handla. Det – att öka konverteringen av köpfärdiga kunder – är det få företagare som argumenterar emot.
När den optimala konvertering längst in i kundresan är säkerställd jobbar man sig utåt från där.
Statistiken för testimonials och produktfilmer talar sitt tydliga språk.
Forskningen runt storytelling och aspirational identity är entydig.
Oceanen av möjligheter med branded content är oändlig.
Bygg inifrån och ut systematiskt över tid och som budgeten tillåter och du kommer med tiden ha ett vinnande och svårslaget koncept med bra och effektiv film.
Avslutade tips om film till hemsidan
Lägg inte ut all filmproduktion på ett produktionsbolag. Och försök inte göra all film själv.
Hitta mixen av vad som ni som relativt novisa inom filmproduktion kan göra själv. Ta hjälp av ett produktionsbolag för att lägga upp strategin och hjälpa till med de mer avancerande filmerna.
Hittar ni ett bra samarbete med ett produktionsbolag kan det vara ömsesidigt fördelaktigt.
Längre fram ska jag skriva om vad ni ska titta efter när ni letar efter ett produktionsbolag.
Och nej – det är inte i alla lägen Brama…;-D
Det återkommer jag till.
Det är svårt att göra bra film utan att förstå kraften i storytelling. Ladda ner vår gratis guide nedan.

Nyckeln i all bra filmproduktion är storyn. Den här kostnadsfria eboken handlar om kraften i storytelling.
Förstår du möjligheterna med stories hjälper det dig att göra din nästa film bättre.
Fler artiklar i ämnet