Video är bra för SEO

Video är bra för SEO. Och inte bara för sökmotoroptimering. Det är också bra för konvertering och driva affärer. Om det skriva Mattias Brännholm i detta inlägg.

Video är bra för SEO. Faktum är: det är fantastiskt bra. Och inte bara för SEO. Det är bra för att driva konvertering och affärer också.

 

Det finns flera anledningar varför video är bra på hemsidan. Om du bara vill en enda anledning till varför det är en så bra idé att skapa video och film för ditt företag eller varumärke så är det: sökmotoroptimering

SEO är grunden för onlinemarknadsföring / digital marknadsföring. Google använder en hemlig algoritm på över 200 delar för att ranka din sida. Allting kokar ner till: hur bra svarar din sajt på frågan som personen googlar på?

Rörligt material påverkar SEO mycket mer än vad många inser. Nedan är fem viktiga sätt som video kan förbättra ditt arbete med SEO och Google-rankning.

 

1. Video är viktigt för Google

Ett av de största sätten som videoinnehåll kan förbättra din SEO har att göra med Googles interna algoritm för att generera sökmotorresultatsidor. Tänk på att Google värdesätter två saker över alla andra: 

  • kvaliteten på ditt innehåll.
  • dess relevans för vad någon söker på.

För att avgöra båda dessa saker tittar Google inte bara på texten på en viss sida. Den söker också efter andra typer av media för att se exakt vad du har att erbjuda. 

Om dina webbplatser har en blandning av inte bara text utan även kvalitetsvisuella bilder och videor, betyder det att dina sidor är lika varierande som informativa – vilket förbättrar er ranking.

 

2. Video driver trafik

Något annat som Google analyserar är mängden inkommande trafik du har till sajten. Om din domän har en stor mängd regelbundna besökare kommer de troligen dit av en anledning. Då resonerar Google att andra personer som gör liknande sökningar kommer förmodligen också att tycka att ditt innehåll är intressant.

Människor är mer benägna att besöka din webbplats genom att titta på en video på YouTube eller andra sociala mediekanaler än någon annan typ av innehåll. Faktum är att video engagerar dubbelt så mycket som annat innehåll.(Det är en av faktan som går att utläsa ur min artikel om digital marknadsföring som jag skrev på min personliga sida för en tid sedan).

Ju mer videoinnehåll du skapar, desto mer kvalitetstrafik kan du dra till dina sidor, vilket i sin tur kommer att hjälpa din övergripande SEO på lång sikt.

 

3. Video håller människor på din webbplats längre

En annan mycket viktig sak att komma ihåg är att Google är mycket uppmärksamma på hur länge folk stannar på din webbplats.

Om du har många besökare på din sida och i princip alla lämnar efter någon sekund jämfört med att ha färre besökare men som stannar länge och sakta scrollar igenom sidan säger det till Google att den ena sidan skapar inget värde för besökarna medan den andra verkar engagera. Den senare rankas då högre av Google.

Video kommer att hålla människor på din sida mer konsekvent under längre perioder. Människor är mer benägna att titta på en video än att läsa något som ett blogginlägg, även om de två sakerna försöker komma över samma kärninformation. De får besökarna att stanna längre, vilket är bra för din ranking.

 

 

4. Folk är mer benägna att länka till dina videor

Baklänkar – alltså när någon länkar till er sida – är den kanske viktigaste rankningfaktorn av alla. Ju fler som länkar till ditt innehåll och till din domän, desto mer auktoritet anses du ha. Ju mer auktoritet du har, desto högre rankas dina sidor i sökresultaten.

Publicera videoinnehåll på webbplatser som YouTube och på sociala medier och tjäna inte bara referenstrafik utan även kvalitetstrafik som dramatiskt kan öka din ranking. 

Det kommer också att ha en positiv följdeffekt på sociala medier. Kom ihåg att även om Google håller den exakta arkitekturen för sin egen algoritm hemlig för att hindra människor från att överlista systemet, så finns det en mycket stark (och mycket verklig) korrelation mellan höga volymer av sociala andelar och högre positioner på sökmotorernas resultatsidor . Det stämmer att detta till stor del är en indirekt påverkan, men det är oavsett ett samband och en inverkan. 

 

5. Video hjälper till att förbättra värdet av din SEO

Hittills har alla dessa tips varit fokuserade på hur video får din webbplats att rankas så högt som möjligt i motorer som Google. Men om vi ska vara krassa: dessa positiva SEO-vinster betyder ingenting för dina affärer om du inte konverterar den ökade trafiken till leads och affärer.

Video är mumma för det. Också.

Statistik visar att det dubbelt så stor sannolikhet att en potentiell konsument göra ett köp efter att ha sett en produktvideo. Det är en rätt häpnadsväckande siffra.

Så i klartext: video gör nytta i fler led; för såväl din SEO och konvertering.

 

 

Det är svårt att göra bra film utan att förstå kraften i storytelling. Ladda ner vår gratis guide nedan.

 

Ebok (ebook, e-bok, e-book) om Kraften i Storytelling. Av Storpower by Brama med Mattias Brännholm.

Nyckeln i all bra filmproduktion är storyn. Den här kostnadsfria eboken handlar om kraften i storytelling. 

Förstår du möjligheterna med stories hjälper det dig att göra bra film.

 

Nyckeln i all bra filmproduktion är storyn. Den här kostnadsfria eboken handlar om kraften i storytelling. 

Förstår du möjligheterna med stories hjälper det dig att göra din nästa film bättre.