Bra exempel på branded content

Bra exempel på branded content och vad du kan lära av det. Exempel: North face.

North Face är ett bra exempel på branded content (och vad du kan lära dig av dem).

 

Det finns många företag som är riktigt bra på branded content. Ett av de bästa är klädföretaget North Face. Det här kan du lära dig av dom.

 

Det fundamentala med branded content är att skapa innehåll som dina kunder gillar. Innehållet ska överensstämma med ditt företags värderingar och varumärke. Men det ska inte handla om ditt företag eller produkter. Syftet är att underhålla dina kunder. Och att hitta gemensamma nämnare.

 

Flesta företag har fel fokus med sin marknadsföring

De flesta som använder storytelling i sin marknadsföring och försäljning missar poängen. Nästan alla fokuserar på att berätta om sina produkter och företaget. Det är fel inställning. Även om det naturligtvis finns tillfällen då man ska berätta om sig själv och sitt företag ska majoritet av kommunikationen inte handla om det. Av den enkla anledningen att kunderna inte bryr sig om ditt företag. De bryr sig om sig själva och sina problem. 

 

”Kunderna bryr sig inte om ditt företag. De bryr sig om sig själva och sina problem”.

 

Branded content hör hemma i början av säljtunneln

Branded content är i andra änden av säljtunneln – eller som jag hellre vi prata om den: medvetenhetstunneln (läs mer om den här) – jämfört med till exempel en dokumentär om företaget.

Branded content är innehåll som med en bra story lockar dina presumtiva kunder att titta eller läsa. Storyn har ingenting med dina produkter att göra. Innehållet ska istället måla upp en lockelse, utmaning eller problem på ett så gripande sätt som möjligt. Lockelser, utmaningar och problem som dina produkter längst in i säljtunneln är lösningen på. Branded content vänder sig till de som är precis i början, eller ofta strax utanför, din säljtunnel. 

Se branded content som en första dejt. Ingenting kan vara mer avtändande än någon som på andra sidan bordet bara sitter och pratar om sig själv. Och andra sidan, att bara ställa frågor om den andra kan lätt uppfattas som inställsamt. Att däremot samlas runt någonting båda tycker är intressant och kul och låta det utvecklas därifrån är ett avspänt och hälsosamt sätt att träffas inledningsvis.

Det är det här North Face är så löjligt bra på.

Titta på den här filmen (den är under två minuter). Den här över 8 miljoner visningar på Youtube. Varför funkar den?

 

(Om den inbäddade länken inte fungerar kan du se filmen på North Faces sida här: https://www.youtube.com/watch?v=gPPzWqAaV88&t=6s)

 

Se branded content som en första dejt. Ingenting kan vara mer avtändande än någon som på andra sidan bordet bara sitter och pratar om sig själv.

 

 

Långsiktig strategi

För det första är North Face briljanta storytellers. Men dom är också autentiska. Den där filmen är inte en one hit-wounder. Det är en del av en långsiktig strategi att skapa innehåll som deras presumtiva kunder uppskattar. Tro du mig inte, klicka här. Eller här. Eller besök deras youtube-kanal. (Du kan också se filmerna längst ner på den här sidan).

Notera att de här filmerna inte på något sätt pratar om deras produkter. Inte heller exponerar de loggor på ett vulgärt sätt. Det är ”bara” bra, lockande innehåll. För att skapa tillit och trovärdighet måste du producera bra innehåll över tid. Innehåll som inte är säljande utan underhållande.

Jag tillhör inte på något sätt North Face målgrupp. Jag har tillbringat en natt i ett tält efter lumpen och det var någonstans söder om Vålådalen för ett antal år sedan. Upptrissad av sällskapet var jag så j-la rädd att en björn av någon anledning skulle komma att jag tillbringande hela natten med en kniv i näven (Fråga inte vad jag skulle göra med en fällkniven i näven om en björn dök upp…). 

Då ska ni veta att jag är en ännu sämre bergsklättrare. Jag får höjdskräck när jag står på en stege. Det rör sig rejält i magen bara jag tittar på filmerna med bergsklättrarna. Men om jag vore en utomhusmänniska skulle jag tveklöst identifiera mig med innehållet i dom här filmerna.

 

”Du passar in. Vi hör samman”.

Vad filmerna gör, förut att underhålla tittaren, är att skapa en djupare connection med målgruppen. Filmerna förmedlar att det är okej att vara rubbad och tycka att jakten på livets endorfinkickar är vad allting handlar om. Vad North Face med dessa filmer gör att att säga till tittarna: ”Det är okej, du passar in. Vi hör samman”.

Varför är detta så viktigt?

 

North Faces filmer ger tittarna någonting att tillhöra, även om de är galna…

 

Det starka budskapet är kopplade till Maslows behovspyramid. Om behovet av tillhörighet. En 80 år (!) lång studie av livsstilsval som leder till god hälsa (som Harvard gjort) visar att stabila relationer är den främsta faktorn till långt liv. Vi vill alla tillhöra någonting och North Faces filmer ger tittarna någonting att tillhöra. Nämligen gruppen som är lätt galna och som brinner för bergsklättring och det extrema livet. Runt North Face kan dessa människor samlas och känna gemenskap.

 

Branded content skapar subtila relationer även utanför målgruppen

Det finns en effekt till med bra branded content. Även om jag inte är en utomhusmänniska tycker jag filmerna är fantastiska. Och dom får – faktiskt – mig att fundera på North Face som ett alternativ nästa gång jag ska handla utomhuskläder. Inte för att jag aspirerar på att hänga i någon snörstump på ett bergstup. Utan för att jag var genuint engagerad i filmerna. (Dessutom tycker det är en nobel insats som görs för biodlarna i Tibet (se filmen nedan)). I och med att jag inte känner till så många andra märken för utomhuskläder sitter North Face subtilt kvar hos mig.

 

Affären och ROI med branded content

Hur många av de 8 miljoner tittarna fungerar som jag? Eller är utomhusmänniskor och blev berörda av innehållet och kände en tillhörighet? Är det bara en procent är det fortfarande 80.000 presumtiva kunder. Är det tre procent är det en kvarts miljon människor.

Det är en rätt hyfsad potentiell avkastning på investeringen i filmerna…

 

Framtidens annonsering

Är du som jag gillar inte du heller annonser som poppar upp och avbryter och stör. Annons som hjälper till däremot uppskattar vi. Det finns en anledning till varför olika annonsfria prenumerationsmodeller – som Netflix – växt så kraftigt sista åren. Det är så vi människor vill ha det. På Netflix har jag till exempel personligen gått från att vara motståndare till kärnkraft till vän av kärnkraften. Briljant storytelling i Pandoras promise (som idag finns på Itunes) målar upp bilden att den enda miljövänliga vägen framåt för att täcka människans energibehov är via modern kärnkraft.

Storytelling och branded content är framtidens annonsering. Innehåll som greppar tag i, underhåller, utbildar och hyllar våra kunder.

North Face är redan där.

Många andra också.

Är du?

 

 

Ladda ner gratis guide om kraften i storytelling.

 

Ebok (ebook, e-bok, e-book) om Kraften i Storytelling. Av Storpower by Brama med Mattias Brännholm.

 

Fler artiklar i ämnet

 

Vad är branded content?

Branded content har som syfte att skapa relationer med presumtiva kunder med innehåll som handlar...(läs mer)

Maslows behovstrappa i storytelling

Maslows behovstrappa förklarar varför storytelling är så effektivt. Anledningen är psykologi kopplat till människans rädsla...(läs mer)

Vikten att förstå medvetenhetstunneln

Medvetenhetstunnneln är bland det mest grundläggande att förstå när du ska kommunicera. Den visar hur...(läs mer)