Hummerfiske filminspelning

Jokerbug 800. Ljus genom fönstret. Färgtemperaturen är som dagsljus.

Hummerfiske Filminspelning

Vi spelade in filmen vid två olika tillfällen 2016. Samt att det också var en planeringsdag på plats i Fiskebäckskil.

Det är jag som är ansvarig för alla filmproduktionerna på Brama Content & Marketing. Jag ett brett kontaktnät av frilansare, vilket gör att jag kan anpassa produktionerna och resurserna optimalt till kundens behov. 

Ibland filmar jag själv. Oftast hyr jag in fotograf. Någon gång då och då hyr jag in ljudtekniker. Ibland är det också med en produktionsassistent som hjälper till med utrustningen och ljus.

Beroende på vad de är för typ av film jobbar jag också med olika redigerare. Ibland redigerare jag själv också.

JAG VILL INTE FILMA OCH REDIGERA SJÄLV

Jag försöker gå ifrån att jag filmar och redigerar själv så mycket som möjligt. Min spetskompetens är att berätta historien. Jag klipper dock ofta själva intervjuerna med människorna i filmen. Det är så man bygger storyn. Sedan låter jag redigeraren klippa själva filmen.

Det var – faktiskt – den här filmen, filmen om hummerpremiären i Fiskebäckskil, som fick mig att inse att det är bättre att låta redigeringsproffs klippa materialet.

Det är nämligen jag som klippt hummerfilmen.

Det. tog. forever. Typ…

Beställaren var Reine Patriksson på Brygghuset Krog och han ville med enfas ha en film som inte handlade om restaurangen utan istället om fiskaren Björn och hummerfisket. Det är inte ofta man träffar en kund som förstår content marketing så bra som Reine gör”.

FILMINSPELNING HUMMERFISKE – PRODUKTIONSDETALJER

Huvuddelen av produktionen gjordes i samband med hummerpremiären 2016. Då bestod inspelningsteamet av filmare Marcus Skogström och undertecknad. (Marcus har sedan vi spelade in filmen tagit fast anställning på SVT Malmö som någon form av teknisk chef). Jag var producent och regissör samt drönarpilot. Vi lyckades precis knöka in all utrustning i  bilen.

Fullpackad bil på väg på filminspelning med Mattias Brännholm.

Fullpackad bil på väg på filminspelning med Mattias Brännholm.

Då det var första filmen vi gjorde för kunden och det var en relativt komplex inspelning så var planeringen rätt omfattande. Vi skulle koordinera drönarfilmningen med flera personer på fiskebåtar som var helt obekanta med filminspelning.

Innan jag går in på detaljer om filminspelningen är det viktigt att poängtera att jag la rätt mycket tid på att första vad kunden var ute efter. Beställaren var Reine Patriksson på Brygghuset Krog och han ville med enfas ha en film som inte handlade om restaurangen utan istället om fiskaren Björn och hummerfisket. Det är inte ofta man träffar en kund som förstår content marketing så bra som Reine gör. Det är en fröjd att jobba i dessa sammanhang. Ja, och sen är ju miljön och storyn i Fiskebäckskil extraordinär…

FILMINSPELNING HUMMERFISKE – DAG 1

Hummerpremiären är alltid första måndag efter 20 september klockan 07.00. Själva inspelning började redan på söndagen med fiskaren Björn nere vid fiskebodarna i Fiskebäckskil.

Där gjorde vi intervjun med honom samt spelade in scenerna när han sitteroch förbereder tinorna och drömmer om premiären nästa morgon. Markus hade hyrt en hmi-lampa från Scandinavian Photo i Malmö. En hmi-lampa avger dagsljus vilket innebär att du kan filma med den utomhus. Eller om man så vill, om lampan är tillräckligt stark kan man få det att se ut som solljus. Vi hade en 800 watts lampa från Jokerbug. Vi placerade den på utsidan av boden och lät den lysa in genom fönstret. Tillsammans med lite hjälpt från en rökmaskin skapade det en rätt skön känsla när vi filmade Björn när satt i fiskeboden och förberedde sig för hummerfisket.

Jokerbug 800. Ljus genom fönstret. Färgtemperaturen är som dagsljus.

Filminspelning med Mattias Brännholm. Här använder vi som lampa en Jokerbug 800 och sätter ljustet genom fönstret. Färgtemperaturen är som dagsljus.

Intervju med hummerfiskare Björn Södergren i Fiskebäckskil.

Intervju med hummerfiskare Björn Södergren i Fiskebäckskil. Vi valde att göra formen att han pratar in i kameran när han blir intervjuad, istället för som traditionellt titta vid sidan av kameran. Det fungerade bra.

Jag hade precis köpt Sonys nya kamera, en Sony FS 7. Det visste vi inte då, men några år senare visar det sig att det var en kamera som kan att förändra filmindustrin. Plötsligt fanns det en filmkamera, och inte en videokamera, som tog fantastiska bilder och som fortfarande var så överkomlig i pris och i förhållande till kvalité. Kameran har ändrat branschen. Idag är det betydligt billigare att spela in riktigt bra kvalité jämfört med för bara fem år sedan.

FILMINSPELNING HUMMERFISKE – DAG 2

Dag två – måndag och hummerpremiären – var det samling långt innan klockan 06.00. Vi hade galet tur med vädret och havet låg i princip spegelblankt. Vi hade ett grovt bildmanus där de olika scenerna med nyckelbilder var noterade. Samtidigt hade vi bestämt oss för att så mycket som möjligt filma detta dokumentärt. Vi kände att med den snygga och strukturerade intervjun vi hade som grund skulle ”dokumentär” filmning av resten bli en bra kombination. En annan anledning att filma dokumentärt är att man ska ha respekt för skådespelaryrket och – framför allt vice versa.

Den bistra sanningen är: de flesta av oss blir inte helt naturliga när man sätter en kamera framför oss och dessutom ber oss göra saker på kommando. Hur än mycket de flesta vill blir det någon form av liten onaturlighet i det hela.

Den enda bilden vi arrangerade var gruppbilden när fiskarna kommer gående samt någon närbild på när det kastar loss (se bild ovan)..

FILMADE FLERA TAGNINGAR

Marcus fick jobba fritt med kameran och visade sin briljans med att plocka den ena lysande bilden efter den andra. Av logistikskäl var fiskebåtarna tvungna att åka ut två gånger från hamnen. Annars hade Marcus inte hunnit till fiskeboden tagit nedan bild genom fönstret när båtarna åker ut för att fiska. Ni kan ju föreställa er själv hur populärt det var bland fiskarna som längtat efter hummerpremiären i månader när klockan närmade sig sju och vi bad dem vända in i hamnen så vi kunde ta en nya bild…

Filminspelning under hummerfiske i Fiskebäckskil.

Båtarna på väg ut för att lägga tinor vid hummerpremiären första måndagen efter 20 september. Bilden tagen från en av fiskebodarna i Fiskebäckskil, Bohuslän.

Drönarbild över en fiskebod i hamnen i Fiskebäckskil.

Drönarbild över hamnen i Fiskebäckskil.

Väl ute på havet hade vi en följebåt som vi både kunde flyga drönare i från och som Magnus kunde filma vida bilder på båten. Drönaren var en DJI Inspire och jag fick ”landa” den genom att en person stod på båten och tog emot drönaren med uppstäckta armar när jag sakta flög in den mot dom.

Marcus enorma erfarenhet som nyhetsfotograf – han har bland annat varit USA-fotograf för TV 4 Nyheterna – var helt avgörande här.  Han visste i ryggmärgen vilka bilder som behövdes, såväl action som klippbilder.

FILMINSPELNING HUMMERFISKE – EFTERBEARBETNING

 Några dagar senare var jag tillbaka ensam och filmade när Björn tog upp hummertinorna och bar in dom levande till restaurangen. Jag kunde inte låta bli att låta mig fotograferas tillsammans med två av de levande humrarna…

Mattias Brännholm på inspelning av film om hummerfiske

Mattias Brännholm på inspelning av film om hummerfiske utanför Fiskebäckskil i Bohuslän hösten 2016.

När jag gick igenom materialet och började bygga den färdiga storyn kände jag att jag saknade en riktigt bra slutbild. Jag och filmaren Roy Rossovich skulle tillbaka och filma en reklamfilm om Brygghusets whiskyförråd och dess nya hotell och jag tänkte passa på att ta en riktigt vid drönarbild över Brygghuset som slutbild. Men Roy tog en så snygg bild inifrån restaurangen så jag ändrade mig och använde den istället.

MUSIKEN SPECIALGJORD

Av budgetskäl valde vi bort ljudtekniker. Det var dumt. Vi har saknat bra miljöljud på några ställen och ska man filma dokumentärt är ljud sååå viktigt. Nu har vi räddat det rätt bra tycker jag, men de t har tagit många onödiga timmar i redigeringen.

Musiken däremot är specialkomponerad. Den är gjord av en kompositör på Gotland som heter Jörgen Ringqvist. Jag lärde känna Jörgen när jag gjorde en promotionfilm för Visby Golfklubb för några år sedan. Precis som ett företag har en grafisk profil kan man, eller rättare sagt ska man om man jobbar med film (eller radio) ha en ljudprofil också. Jörgen förstod precis vad vi sökte och han levererad snabbt och bra.

Jag har jobbat mycket med filmen i efterbearbetningen, filat på de små detaljerna. Jag är själv rätt nöjd med reslutatet.

Vad tycker ni?

Se filmen här: